BLAND HUNDAR & HÄSTAR

Måndag. Igen. Sanslöst hur snabbt veckorna rullar iväg. Stånkade lite gnälligt när Malmöfestivalen aviserades genom trafikomläggning och skyltar överallt för ett par veckor sen och swish swush – bokstavligen – är festivalen över, allt rivs och Malmö blir som vanligt igen. Nä. Jag är ingen festivalmänniska. För mycket folk på för liten yta.

Nisse (och Imze så klart, han spårar också) har bara fått ett spår den här veckan. Tyvärr. Vi skulle ha spårat i torsdags men vi ställde in det på grund av ösregn och blåst. Hur som helst. Spåret i lördags var drygt 700 steg långt med 5 vinklar och 6 apporter, ganska ordentlig vind från alla håll och helt utan godisdepåer. När jag släppte på var spåret cirka 50 minuter gammalt. Nisse höll ett helt ok tempo och vinklade jättefint. Han markerade alla apporter men behövde stödkommando för att lägga sig på två av dem och så – nytt för i år? – fiskade han upp ett par stycken med framtänderna också 🙁 . Alltså va fan?! Det blir ju jättekonstigt att först berömma för markering/läggande och i nästa sekund korrigera att han rör apporten, som jag förklarat för honom verkligen är världsviktig. Jag tycker normalt sett att det är lite drygt att Nisse inte är den som lagrar negativa minnesbilder men just i lördags tyckte jag att det var rätt gött att han inte blev lika osäker och frustrerad över de där dubbla budskapen som jag blev. Jag får kanske ta tjuren vid hornen igen och göra ett nytt försök att lära honom passiv markering utanför spårarbetet?

Gulligaste busjägaren Jäger får illustrera momentet passiv markering (av ostbåge) <3.

Lydnadsträningen har gått bra. Vi har kört några pass fritt följ och jag tycker att det blir bättre hela när det gäller trängandet och plogandet. Mycket handlar om att komma i rätt stämning innan vi börjar och att jag är konsekvent från första steget. Kommer han för långt fram redan i första steget börjar vi om. När det gäller sättande och läggande använder jag mig ibland av ett ridspö som jag duttar till honom med på utsidan för att få honom rak och ibland backar jag istället och han får följa med och sätta, lägga och ställa sig. När jag backar blir det hundraprocentigt rakt och jag tänker att han kanske får nåt litet muskelminne … eller nåt 🙂 . Apporteringsövningarna försöker jag variera så mycket som möjligt och jag är faktiskt nöjd med avlämningarna även om farten in sist biten kan vara lite i tradigaste laget. Han sätter sig nära och rakt framför mig och han håller fast till jag säger loss. Ibland får han gå in och sätta sig fot med apporten.

Igår var vi Hurva och tränade ronderingar och jag är riktigt sur på mig själv för att jag inte bad någon filma 🙄 . Han ronderade nämligen alla sex skärmarna så jäkla bra båda omgångarna och jag lyckades – för min egen del – både att hålla rätt fart och möta honom perfekt hela vägen. Vi hade ingen figurant i sjätte skärmen men däremot en stol där jag hade lagt hans bästa bitkudde 😎 . Efter ronderingarna la jag honom på planen mitt emellan femte och sjätte skärmen och skickade in honom på mitt själv tre gånger och han fick skälla 20, 15 och 30 gånger innan belöning i form av bett och lite kamp i bitkudden. Fatta ändå – Nisse Palm kan rondera sex skärmar snabbt och tajt som en riktig IGP-hund 😳 .

I fredags satt jag upp på Spider för första gången på flera månader. Vi var några stycken som skrittade ut en tur med ett gäng ridskolehästar för att sedan gå in i ridhuset för lite mjukgympa. Spider var pigg och glad och det kändes oväntat bekvämt och välbekant men herregud så STOR han är 😀 .

_
I lördags åkte han i badet och nu ser han riktigt ordentlig ut med välklippt man och svans och luddfria öron (de luddfria öronen fixade Dina)  🙂 . I lördags var det bara jag och Alexander, som red Lena, som var i ridhuset och Spider fick busfeeling och såg krokodiler i varje hörn, vi gick mest på tvären där ett tag 🙂 . Ikväll börjar ridskolan igen och det ska bli roligt även om jag bävar lite för träningsvärken, som i och för sig slog till redan igår 😳 . Fast å andra sidan tycker jag att man har ont lite varstans mest hela tiden numera 🙄 .