VAD MAN BORDE MEN INTE GJORDE

Veckans tema blir ”vad man borde men inte gjorde” … Nisses penicillinkur tog slut i torsdags och han var pigg som en pelikan hela helgen för att bli hängig igen i måndags. Han åt sin frukost och så på morgonen men han var inte riktigt sig själv och jag bad Jonas hålla kollen. Vid 10 ringde Jonas och berättade att Nisse var stel och allmänt eländig 🙁 . Det var bara för mig att boka veterinärtid snabbt som ögat, åka hem från jobbet (tack gode gud för en förstående chef <3 ) och för oss att åka in för ny provtagning och undersökning. Nisse hade feber 39,6 och sänkan låg på 28 (under 20 är normalt – den låg över 90 när han blev sjuk) och snabbtestet för fästingburet var helt negativt. En ortopedspecialist både tittade på alla röntgenbilder igen och kände igenom hela Nisse och även hon kunde konstatera att det inte gjorde ont i några leder nånstans (herregud som hon drog, bände och vred på min lilla hund ända från nacken och ner till svanstippen 🙁 )  men att han kändes öm i muskulaturen på sidorna om man säger så. Min plan var ju given – skicka på honom en 30-dagars kur med supermegadunderpenicillin – men så blev det inte. Sänkan var för låg och det fanns inga andra indikationer för antibiotika utan planen blev, efter en lång diskussion där jag fick ge mig mot två veterinärer 😳 , att sätta in Metacam och komma tillbaka två dagar senare för ny provtagning plus urinprov. Igår åkte Jonas till veterinären och då hade sänkan gått ner till 24,5, urinprovet var utan anmärkning på provet de gjorde med ”stickan” medan svar på bakterieodling tar 24-48 timmar. Nu ska han stå på Metacam en vecka och nästa onsdag ska det tas en ny sänka och då ska den ligga under 20 om allt står rätt till. Nisse själv tycker inte att han är dugg sjuk just nu och det är ju i och för sig underbart men det är ändå rätt jobbigt eftersom han klättrar på väggarna pga. vilan. Han får gå på promenader och sånt men fram till nästa vecka ska jag undvika att han stimmar upp sig och anstränger sig för mycket. Han rör sig utan anmärkning, han är lika spänstig som vanligt, han är pigg, nyfiken och uppmärksam, han äter som en arg varg, tuggar tuggis så det står härliga till och snor Imzes leksaker mest hela tiden. Han är – med andra ord – lika dryg som vanligt. Igen. Märkligt. Men men. Nu får vi hålla tummarna för normal sänka nästa vecka så vi kan lägga det här bakom oss.

Jag borde både ha tränat med Nisse och städat bilen i helgen men det blev lite kaos av det eftersom Jonas jobbade dagpass och jag fick vara valpvakt åt lilleplutt Imze. När man har en sån liten stolle att hålla reda på inser man hur gött det är när hundarna blir stora nog att fatta alla rutiner 🙂 . Imze kör sina egna rutiner just och det är bara att rätta in sig i ledet. Han är en väldigt aktiv liten kille, den där Imze. I lördags fick han följa med till Knickarp på dagen och fick jobb som ”störning” direkt. Klockren rekrytering, om man frågar mig 🙄 . Det var överspännande att kolla av hela appellplanen med alla skärmar, hinder och apporter, provspringa alla golven i klubbstugan, bli bjuden på lite godis och gå på en spännande promenix i skogen.

På kvällen fick han följa med hem till Sophia, Fredde, Wilma och Vincent i Veberöd på mellomys och även det blev en upplevelse helt i Imzes smak – stort hus, godis, tuggisar och extremt trevliga människor att leka med. När vi kom hem somnade han efter 15 sekunder och började faktiskt snarka 😀 . Imze har för övrigt börjat lära sig sina första trix – sitt, ligg, hit, hämta och lämna leksak och nej. ”Nej” är tyvärr inte hans bästa gren 😀 . Han blir trött ganska fort av att koncentrera sig och igår när han och Jonas tränade på omvänt lockande – eller titta på husse innan du får ta godiset i husses hand – var han väldigt duktig ända till han plötsligt inte orkade tänka mer och gav husse ett spontanbett i näsan 🙂 .

 

Det här med att hämta och lämna leksak verkar vara väldigt naturligt för Imze medan Nisses motto i den åldern var att ”allt jag hittar är mitt” (och du kan inte ta mig). Ett ganska dyrt motto, ska tilläggas, eftersom jag var tvungen att köpa två exakt likadana exemplar av alla leksaker … 🙄 . Numera är Nisse jätteduktig på att hämta och lämna men det blev dyrt, det blev det.

Nisse fick en gå på en härlig lite längre promenad i den snöiga skogen runt Knickarp och det enda vi tränade på var lite fotgående (halter/vändningar), inkallningar och ställande (hopp-stå). Han verkade i alla fall nöjd med miljöombytet <3 .

Nibbi och jag har tränat dressyr, hoppat och varit på utomhusäventyr sen sist. I fredags var det jättefint väder så jag bestämde mig för att skippa ridhuset och ta en tur ute. Vi övade på öppnor på båda hållen, sidförflyttningar och lite tempoväxlingar/övergångar. Sen körde vi lite terapi också, det var ju lixom fullt av krokodiler på vägen ut mot Södra Åkarp enligt Nibbi 🙄 . Än slank han hit, än slank han dit och än slank han ner i diket … MEN vi kom hela vägen och han kunde t.o.m. fokusera på lite trick efter en stund 🙂 .

Dressyren i måndags innebar markarbete och det gick bra, tycker jag. Nibbi blir lite uppskruvad av bommar och bockar och han är inte helt lätt att bromsa i det läget men vi fick till det hyfsat i en sån där ”evighetsövning” som vi körde i både trav och galopp. Kul! På hoppningen i tisdags var det fortsatt fokus på kvicka vändningar och allt vad det innebär. Jag har jättesvårt att lägga tyngden på den ”nya” innerskänkeln – jag tycker verkligen att jag gör det men icke 👿 – och det blir belastning på Nibbi som därför landar i fel galopp lite för ofta och helt i onödan. Jag fick lite välförtjänt skäll och sen blev det galoppera av på liten volt ända till fröken blev nöjd med viktfördelningen åt höger 🙂 . Men säga vad man vill om Nibbi, han är vändbar och hoppar sitt allra bästa i alla möjliga och omöjliga lägen. Helt nytt för oss i tisdags var en s.k. ”trippelbarr” 😯 .

  
(De två streckade linjerna ut från hinder 1a och 1b i båda rundorna är bommar som ligger med ena änden uppe på hindret, de lutar alltså.)


Fatta hur stort ett sånt här hinder ser ut när man kommer emot det i full fart 😯 .

Nu börjar det närma sig helg igen och jag börjar – som vanligt – med att åka till stallet och Nibbi imorgon efter jobbet. Planen är att rida fram ute och sen gå in i nåt ridhus och öva på att lägga vikten i innerstigbygeln i kombination med enkla galoppbyten (galopp – skrittsteg – ny galopp) med hjälp av åttvolter. Hoppsadel och korta hoppläder på. Så får det bli 😎 .

Jonas jobbar hela helgen och jag har bestämt mig för att ta dagarna som de kommer och göra vad jag hinner och har lust med. Kanske städar jag bilen, kanske inte. Typ så 🙂 .